Rábapatonai labdarúgás története

 Rábapatona és sport múltjából!

Levéltári  adatok 1250-es évekből származnak és bizonyítják, hogy  Patona mindig önálló település, ahol a mezőgazdaság, az állattenyésztés volt a fő megélhetési forma.

A   jelenlegi faluközpontot a török üldöztetés idején a nádasba bujdosók alakították ki.

Dokumentumokra hivatkozva, a  településre besenyőket telepítettek, határőri szolgálat teljesítésére, (innen lehet származtatni a patonai virtust, bicskás patonaiak). 1600-as évek közepétől Káptalan-Patona. Ebből az időből való a címer (viasz pecsétlenyomat) benne szántó-vas (laposvas), búzakalász, csoroszlya, zöld mező (rét). Rábapatona önállóságát, mint zárt település évszázadokon keresztül megőrizte, a közvetlen  környék legnagyobb faluközössége. Lakóinak száma 2600  főnél több, de még a 2700 főt soha nem érte el.

A község labdarúgó csapata már az 1930-as évektől működik, de mint egyesület (Club), csak 1945-ben vált hivatalossá. A labdarúgó csapat majd fél évszázados működése alatt, a község büszkeségét, lakóinak szórakoztatását, hírét öregbíti. 1987-ben a Sportegyesület Vezetősége -az országban – először pénzdíjas kupát alapított „Besenyő Kupa” néven.

A nyári kupa célja a megmérettetés. és felkészülés a bajnoki idényre, és nem utolsó sorban a szórakoztatás biztosítása.

A „Besenyő Kupa”(vándorserleg) patronálója Roncz Ernő és  felesége.

A Vándorserleget 1987-88-ban Rábaújfalu, 1989-ben Rábapatona labdarúgó csapat nyerte.

Azóta minden évben megrendezésre kerül a „Besenyő Kupa”.

A csapat:

Csapat kép

Egy cikk a Kisalföldben annak idején:

Besenyő Kupa 1990  évi

 

 

 

 

Rábapatona futball klubjának életéről, fejlődéséről szól.